Lönekartläggning & lönetransparens

Vill du som arbetsgivare göra en mycket konkret insats för att bygga en mer jämställd organisation?
Då är det dags att göra en lönekartläggning och titta på vad ni behöver göra för att vara redo för EUs lönetransparensdirektiv!

Lönekartläggning

Du vet säkert att det i Diskrimineringslagen finns ett krav att arbetsgivare årligen ska genomföra en lönekartläggning. Men förutom ett lagkrav är lönekartläggningar också en viktig del i att utveckla en mer jämställd och inkluderande organisation.

Genom att genomföra en lönekartläggning får du inte bara en rättvis lönesättning utan också värdefulla insikter som kan förbättra rekrytering, kompetensutveckling och medarbetarsamtal.

Många arbetsgivare upplever lönekartläggningar som något krångligt och svårt. Men det behöver det inte vara!

Som certifierad Lönelots och med lång erfarenhet av lönekartläggningar kan jag stötta dig på ett effektivt och strukturerat sätt i att höja kunskapsnivån om lagkravet, processleda arbetsvärdering, lönekartläggning och analys, samverkan, samt åtgärder och dokumentation.

Lönetransparens

Är du redo för att leva upp till EUs lönetransparensdirektiv som ska vara implementerat i juni 2026? Läs mer om vad direktivet innebär här nedan och behöver du stöd kan jag bistå med:

Kunskapspåfyllnad: Vi går igenom vad direktivet innebär och hur det kommer implementeras i svensk lagstiftning med fokus på arbetstagares och arbetssökandes rätt till ökad insyn i lönesättning, förändringar i samverkan, rapportering, mm. 

Genomgång nuläge: Översyn av vad ni har på plats idag och vad som eventuellt behöver utvecklas eller implementeras, tex lönepolicy, lönesättande kriterier, samverkan, kommunikationsmekanismer, mm. Genomgången resulterar i en sammanställning och förslag på rekommendationer.

Utveckling av processer och dokumentation: Utveckling av processer och dokumentation. Detta kan inkludera utveckling av lönepolicy, lönekriterier, informationsmaterial, mm. 

Lönekartlägging - Diskrimineringslagens krav

Enligt diskrimineringslagen ska alla arbetsgivare årligen göra en lönekartläggning. Syftet med lönekartläggningen är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga skillnader i löner och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män. Arbetsgivare med tio eller fler anställda ska också dokumentera arbetet med lönekartläggningen. Enligt lagen ska arbetsgivare kartlägga och analysera:

  • Bestämmelser och praxis om lön och andra anställningsvillkor.
  • Löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika.
  • Löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som likvärdigt.

Och etablera ifall det finns ett osakligt direkt eller indirekt samband med kön.

EUs lönetransparensdirektiv

I juni 2026 ska alla länder i EU ha implementerat EUs lönetransparensdirektiv. Syftet med direktivet är att stärka tillämpningen av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete. Direktivet innebär flera delar men några särskilt viktiga saker att ha koll på är:

  • Arbetssökande kommer ha rätt att få information om ingångslön eller lönespann för den sökta tjänsten. Denna information ska antingen ges i jobbannonsen eller innan intervju.
  • Arbetsgivare får inte fråga om en kandidats nuvarande eller tidigare lönenivåer.
  • Anställda kommer ha rätt att få information om deras lön jämfört med andra i lika och likvärdiga arbeten uppdelat på kön.
  • Arbetsgivare ska samverka med fackrepresentanter i utformning av arbetsvärderingskriterier.
  • Med start 2027 ska arbetsgivare med fler än 250 anställda årligen rapportera om löneskillnaden mellan kvinnor och män. För mindre organisationer ska rapportering ske var tredje år. Har man färre än 100 anställda behöver man inte göra någon rapportering.

Känner du dig osäker på vilka steg du som arbetsgivare behöver ta för att vara redo för direktivet? Här kan du läsa ett blogginlägg med mina tips.

Analys Lönelots

Analys Lönelots är ett användarvänligt och helt kostnadsfritt verktyg för arbetsvärdering och lönekartläggning. Med verktyget kan du på ett effektivt och metodiskt sätt värdera befattningars krav och ansvar för att etablera grupper av likvärdiga arbeten, något du behöver göra också som del av lönetransparensdirektivet. Analys Lönelots tillhandahålls av Lönelotsarna sedan 2018 då vi tog över det från Diskrimineringsombudsmannen. Läs mer om Analys Lönelots på Lönelotsarnas hemsida.