Är du redo för EUs lönetransparensdirektiv?

10 jul 2025

 I juni 2026 ska alla EU-länder ha implementerat EUs lönetransparensdirektiv. Syftet med direktivet är att stärka tillämpningen av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete.

Direktivet innebär flera delar men några särskilt viktiga saker att ha koll på är:

  • Arbetssökande kommer ha rätt att få information om ingångslön eller lönespann för den sökta tjänsten. Denna information ska antingen ges i jobbannonsen eller innan intervju.
  • Arbetsgivare får inte fråga om en kandidats nuvarande eller tidigare lönenivåer.
  • Anställda kommer ha rätt att få information om deras lön jämfört med andra i lika och likvärdiga arbeten uppdelat på kön.
  • Arbetsgivare ska samverka med fackrepresentanter i utformning av arbetsvärderingskriterier.
  • Med start 2027 ska arbetsgivare med fler än 250 anställda årligen rapportera om löneskillnaden mellan kvinnor och män. För mindre organisationer ska rapportering ske var tredje år. Har man färre än 100 anställda behöver man inte göra någon rapportering.

Vad behöver du som arbetsgivare göra?

Om redan lever upp till Diskrimineringslagens krav om årliga lönekartläggningar, har du en bra grund för att leva upp till direktivet, därför att i lönekartläggningen:

  • Får du en översikt över löneskillnader mellan kvinnor och män i lika och likvärdiga arbeten och en god insyn i hur lön sätts i praktiken för att kunna identifiera risker och åtgärda dem, och en översikt av vilka lönespann ni idag har i olika tjänster som är den information ni ska dela med er av till arbetssökande
  • Ska du ju samverka med arbetstagarrepresentanter och då har du ett försprång att kunna utöka samverkan i enlighet med direktivet
  • Får du den data som behövs för att leva upp till rapporteringskravet

 Ytterligare viktiga pusselbitar att se över är att:

  • Se till att ni har en bra struktur för lönesättning i stort, tex i fråga om att ha en tydlig och kommunicerad lönepolicy som beskriver lönesättande kriterier, hur anställda kan påverka sin lön, hur ni hanterar löneutveckling för föräldralediga (som är en uttalad del av direktivet), mm.
  • Se över lönespannen för olika tjänster och att ha en konsekvens i vad för lönenivåer ni erbjuder för olika roller.
  • Utbilda chefer i icke-diskriminerande lönesättning.

Nyfiken på vad direktivet faktiskt säger? Läs det här: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023L0970

Och här kan du läsa mer om regerings utredning om hur direktivet ska implementeras i svensk lagstiftning: Genomförande av lönetransparensdirektivet – Regeringen.se

Här kan du läsa om hur jag kan hjälpa er i arbetet med lönekartläggning och förberedelserna inför lönetransparensdirektivet.